COMPRA ON-LINE      NOTÍCIES      CONTACTE català      español     english
La Terra El Celler Els Vins
 


Elaboració

A finals d’agost comença la verema, el raïm entra al celler en partides petites, per varietats i en el seu moment òptim.

La maduració del raïm es segueix cada dia, es controla el sucre i l’acidesa d’una mostra dels grans i també s’observa l’evolució de la pell i els pinyols. Quan aquest equilibri és el desitjat, es comença a veremar.

La verema és manual i un cop collit el raïm es condueix al celler d’elaboració.

A partir d’aquest moment i segons la classe de raïm o el vi que se’n vulgui obtindre seguirà processos diferents.El raïm blanc es premsarà sense la barrusca i aquest most fermentarà en dipòsit unes tres setmanes a temperatura controlada d’uns 14 graus per conservar les aromes de la fruita. Així aconseguim uns vins afruitats i frescos, vius i alegres per a consumir joves.

Gairebé cada any elaborem un vi rosat, anem alternant dues varietats de raïm segons com es presenten les anyades, el merlot i el cabernet sauvignon. Per elaborar-lo traiem els grans de la rapa i posem tota la pasta en un dipòsit, quan veiem que té un color que ens agrada el xuclem de la pellofa i el deixem fermentar unes tres setmanes a uns 15 graus.El raïm negre es desrapa i tota la pasta resultant es fa fermentar uns 10 dies a uns 28 graus. Les pellofes proporcionen el color i l’aroma al vi com també li aporten els tanins. En el cas del vins negres el most no fermenta sol i la part sòlida que fan la pell i les llavors té tendència a surar. És important trencar aquest barret i remenar-ho un o dos cops al dia per barrejar aquesta pasta en tot el most.

Un cop sigui vi reposarà en dipòsit o en bóta i farà una segona fermentació, la malolàctica.Criança

Si tot segueix el curs pensat els vins negres que reposen en dipòsits ompliran les barriques de criança.A la vinya es comença a veure quin camí seguiran però és quan els vins ja estan acabats que es prenen la majoria de decisions.
La bóta de fusta deixa respirar el vi, no és hermètica i aporta oxigen al vi que guarda, el suavitza i li afegeix aromes dolces que ens el fan més agradable.

Tots els vins poden ser elaborats o guardats en bóta però nosaltres destinem tres vins a criança: l’ull de llebre, el merlot i el cabernet sauvignon. No són criances molt pronunciades ja que no desitgem el predomini de la fusta per sobre de les aromes del vi.L’ull de llebre i el roure americà s’avenen bé, el gust de vainilla de la fusta és perfecte per a un vi com aquest, afruitat i ple de vida.

Els tanins més grassos del merlot fan que un pas curt per barrica sigui suficient per a un vi elegant però alhora ric en textura i aromes.El cabernet té disposició a la criança, són vins molt tànics que s’arrodoneixen en bóta i resulta fantàstic barrejar les aromes florals i vegetals amb la intensitat del roure. Segueixen una segona criança en ampolla.Fargas-Fargas - Cal Quico - Salelles 08253 - Catalunya -celler@fargas-fargas.com - 93 835 85 47
Aquest lloc web està dissenyat per  Grow